Gruppen for diabetes patofysiologi


I diabetes patofysiologi gruppen er myokinet interleukin-6 (IL-6) omdrejningspunktet. Interleukin-6 bliver produceret af immunceller og spiller en vigtig rolle for kroppens immunforsvar.

Ved sygdom, så som type 2 diabetes, samt ved overvægt, er IL-6 mængden i blodet kronisk forhøjet. Musklerne producerer også IL-6, og som følge heraf, opstår der ved fysisk aktivitet kortvarigt forhøjede niveauer af IL-6 i blodet.

I vores gruppe er vi både interesserede i de fysiologiske såvel som de patofysiologiske roller IL-6 har i reguleringen af energistofskiftet. Ydermere interesserer vi os for, hvilken rolle IL-6 spiller for ydeevnen ved fysisk aktivitet og for valg af substrat (energikilde).

Vi er meget interesserede i hvordan IL-6 påvirker bugspytkirtelens endokrine funktion, det vil sige, insulin og glukagon udskillelsen, samt hvordan IL-6 regulerer mave-tarm funktionen, udskillelsen af mave-tarm hormoner og hvilke konsekvenser alt dette har for energistofskiftet.

Vi har fundet ud af, at IL-6 er med til at regulere ventrikeltømningshastigheden, det vil sige, den hastighed hvormed føde kommer fra maven ud i tarmen. IL-6 forsinker denne proces og det har positive følger for sukkerniveauerne i blodet i forbindelse med et måltid (ref Cell Metab artikel - Kommer snart). Om denne effekt af IL-6 har betydning for patienter med type 2 diabetes ved vi endnu ikke. 

Vi fokuserer i øjeblikket på følgende spørgsmål:

  1. Hvordan regulerer IL-6 ventrikeltømningshastigheden og hvordan regulerer IL-6 insulin og glukagon udskillelsen i forbindelsen med et måltid? Og, er disse mekanismer intakte hos overvægtige individer samt hos patienter med type 2 diabetes?
  2. Hvilken rolle spiller IL-6 for fysisk aktivitets-inducerede tilvænninger til træning? Skyldes de træningsrelaterede forbedringer i tarmens og bugspytkirtelens endokrine funktion IL-6?


Relaterede og relevante artikler:

Ellingsgard, H et al. Nat Med. (doi: 10.1038/nm.2513.)

Lang-Lehrskov, L et al. Cell Metab. (doi: kommer snart)