Gruppen for leversygdom


Leveren er et centralt organ i stofskiftet, hvor både kolesterol-, sukker-, fedt- og proteinstofskiftet er forankret, men leveren udskiller også signalstoffer til resten af kroppen. I levergruppen arbejder vi med at forstå, hvordan motion påvirker leverens udskillelse af disse signalstoffer, samt at finde nye.

Leveren påvirkes ikke kun ved sygdomme i selve leveren, såsom skrumpelever. Ved eksempelvis fedme og type 2 diabetes ophobes fedt i leveren og følsomheden over for hormonet insulin nedsættes. Netop insulin i samspil med hormonet glukagon, som er kraftigt reguleret ved fysisk træning, spiller en vigtig rolle for leverens udskillelse af signalstoffer. 

Derfor arbejder vi på at forstå, hvordan signalstoffer fra leveren reguleres af motion, insulin og glukagon i både den raske og syge krop, samt hvordan disse signalstoffer påvirker andre væv, såsom fedt- og muskelvævet.

  1. I raske personer og patienter undersøges den normale og syge fysiologi ved at foretage præcise måling af sukker- og fedtomsætningen i kombination med udskillelse eller optage af signalstoffer fra leveren og muskelvævet.  
  2. Ved kunstigt at stimulere leveren til at udskille signalstoffer i raske personer og patienter undersøges om udskillelsen er beskadiget og om der er mulige effekter af disse signalstoffer på fedt- og muskelvævet.